9 dingen die je moet weten over Clomid

Clomid, dat ook bekend staat onder de naam Clomifeencitraat, is een van de meest vertrouwde vruchtbaarheidsmedicijnen op de markt. In de meeste gevallen wordt het beschouwd als de “eerstelijns” vruchtbaarheidsmedicatie en wordt het gebruikt voor de behandeling van een reeks onvruchtbaarheidsfactoren – meestal die welke verband houden met een onregelmatige ovulatie. Waar kan ik Clomid kopen in Nederland?

Hier zijn enkele dingen die u moet weten over deze orale vruchtbaarheidsmedicatie voordat u uw eerste recept invult:

1. Het heeft een bewezen, historische staat van dienst

De eerste succesvolle klinische proeven met Clomifeen werden in 1967 gepubliceerd, en de FDA keurde het gebruik ervan in 1967 goed. Als gevolg hiervan wordt Clomid al 50 jaar vertrouwd door gynaecologen en vruchtbaarheidsspecialisten als het gaat om het voorschrijven van een veilig vruchtbaarheidsmedicijn.

2. Het wordt oraal ingenomen

Er zijn twee methoden om vruchtbaarheidsmedicijnen toe te dienen: oraal en via injecties. Dit maakt Clomid een smakelijker vruchtbaarheidsmedicijn, omdat injecteerbare medicijnen een grotere rol spelen en intensievere of ernstigere bijwerkingen kunnen hebben.

Het is ook een voorkeurskeuze voor vrouwen met PCOS omdat de dosering nauwgezet kan worden gecontroleerd, waardoor de kans op een meerling van hoge orde (drieling of hoger) tot een minimum wordt beperkt.

3. Het blokkeert de oestrogeenproductie en stimuleert de hypothalamus en de hypofyse

Clomid blokkeert de oestrogeenproductie, en dit stimuleert je hypothalamus en hypofyse tot de productie van gonadotropine-releasing hormoon (GnRH), follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH).

De aanwezigheid van deze hormonen katalyseert de rijping van de eicelzakjes, waardoor de kans op een eisprong toeneemt.

4. Betrouwbare succespercentages

Wanneer het aankomt op het stimuleren van de ovulatie, is Clomid zeer succesvol, wat resulteert in het vrijkomen van rijpe eicellen bij ongeveer 80% van de vrouwen die het gebruiken. Echter, slechts ongeveer 10% tot 13% van hen zal zwanger raken per cyclus. Clomid is dus geen wondermiddel voor onvruchtbaarheidsbehandelingen.

Clomid vergroot uw kansen op zwangerschap niet als u onvruchtbaarheidsfactoren hebt die niets met de ovulatie te maken hebben, zoals verstopte eileiders, afwijkingen aan de baarmoeder, falende eierstokken, bekkenlaesies, bepaalde onvruchtbaarheidsfactoren bij mannen, enz.

Nauwkeurige onvruchtbaarheidstests/diagnostiek voor zowel u als uw partner zijn de hoeksteen van het vinden van een vruchtbaarheidsbehandeling die werkt. In de meeste gevallen moet uw verloskundige u doorverwijzen naar een vruchtbaarheidsspecialist als u na twee of meer cycli Clomid niet zwanger wordt.

5. De bijwerkingen zijn meestal zeer mild

Een van de redenen waarom artsen en hun patiënten de voorkeur geven aan Clomid, is dat het redelijke succespercentages heeft en minimale (laag-risico) bijwerkingen. Degenen die wel bijwerkingen hebben, melden een opgeblazen gevoel, misselijkheid of hoofdpijn. Wazig zien en opvliegers zijn ook gemeld. Zeer weinig vrouwen ondervinden ernstige bijwerkingen van Clomid.

6. Het is vaak de eerste stap in vruchtbaarheidsbehandelingen

Omdat Clomid een zwangerschap met minimale bijwerkingen kan bewerkstelligen, is het vaak de eerste stap in de vruchtbaarheidsbehandeling van een paar wanneer vrouwen gezonde eierstokreserves hebben maar er niet in slagen regelmatig te ovuleren en/of voor vrouwen van wie de partner een laag aantal zaadcellen heeft.

7. Het kan herhaalcycli vergen

Wanneer Clomid succesvol is en tot een ovulatie leidt, liggen de vruchtbaarheidskansen van een vrouw tussen 10 en 13% – wat betekent dat er meestal herhaalde cycli nodig zijn om een zwangerschap te bereiken. Uw arts of vruchtbaarheidsspecialist moet deze cycli nauwlettend in de gaten houden. Als na twee of meer cycli geen zwangerschap wordt bereikt, voegen artsen meestal andere geneesmiddelen aan de mix toe en/of stellen zij progressieve vruchtbaarheidsbehandelingen voor.

8. Het wordt ook voorgeschreven voor mannelijke onvruchtbaarheidsfactor(en)

Hoewel Clomid algemeen bekend is om vrouwen te helpen die niet uit zichzelf ovuleren, of die onregelmatige ovulatiecycli hebben (zoals mensen met PCOS), wordt Clomid vaak voorgeschreven aan paren waar een laag aantal zaadcellen een probleem is, door het aantal aanwezige eicellen te verhogen om het beschikbare sperma te begroeten.

9. Uw kans op meerlingen gaat omhoog

Doordat Clomid leidt tot het vrijkomen van meerdere eicellen, stijgt uw kans op een meerling (een tweeling of een drieling… soms meer). Door te werken met een ervaren vruchtbaarheidsspecialist die de juiste dosering voorschrijft, wordt het risico op meerlingen van hogere orde tot een minimum beperkt. IVF is een andere methode om het aantal baby’s per zwangerschap te beperken voor een optimaal resultaat voor moeder en kind.