Hoe werkt Clomid voor de vruchtbaarheid?

Clomid is ook bekend als clomifeencitraat. Het is een oraal geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om bepaalde vormen van onvruchtbaarheid bij vrouwen te behandelen.

Clomid werkt door het lichaam te laten denken dat je oestrogeenniveaus lager zijn dan ze zijn, waardoor de hypofyse de afscheiding van follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) verhoogt. Een hoger FSH-niveau stimuleert de eierstok tot de productie van een eicel, of meerdere eicellen, die zich ontwikkelen en vrijkomen tijdens de ovulatie. Hoge LH-spiegels stimuleren de ovulatie.

Clomid wordt vaak voorgeschreven door huisartsen of OB-GYN’s voordat zij een paar doorverwijzen naar een vruchtbaarheidsspecialist voor meer gespecialiseerde zorg. Bestel Clomid online. Sommige voortplantingsspecialisten schrijven ook Clomid voor.

Clomid innemen

Clomid is een pil van 50 milligram die gewoonlijk vijf dagen achter elkaar wordt ingenomen in het begin van de menstruatiecyclus van een vrouw. Dag drie, vier, of vijf is typisch voor een Clomid startdatum.

De artsen zullen gewoonlijk één, twee, drie of soms vier pillen voorschrijven die elke dag op hetzelfde tijdstip moeten worden ingenomen, afhankelijk van hoe zij denken dat u op het geneesmiddel zult reageren. Het is gebruikelijk om met de laagste dosis te beginnen en deze elke maand naar behoefte te verhogen.

Sommige artsen willen dat u terugkomt voor bloedonderzoek om de hormoonspiegels te meten of voor een transvaginale echografie om naar uw eierstokfollikels te kijken. Deze informatie kan hen helpen te bepalen wanneer je moet beginnen met geslachtsgemeenschap of een intra-uteriene inseminatie moet ondergaan. Het kan hen ook helpen de juiste dosis voor uw volgende cyclus te bepalen.

De meeste artsen adviseren u Clomid niet langer dan drie tot zes cycli te gebruiken, omdat de kans op zwangerschap afneemt bij voortdurend gebruik. Uw arts kan dit verlengen als het een paar cycli duurt voordat ze de dosis hebben gevonden die voor u werkt.

Wie moet Clomid nemen?

Clomid wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen met polycysteus ovarium syndroom, of PCOS, wat een syndroom is dat onregelmatige of afwezige ovulatie kan veroorzaken.

Niet iedereen zal op deze medicatie reageren. Vrouwen met primaire eierstokinsufficiëntie, of vroege menopauze, en vrouwen met een afwezige ovulatie als gevolg van een laag lichaamsgewicht of hypothalamus amenorroe hebben de meeste kans om niet te ovuleren bij gebruik van Clomid. Vrouwen met deze aandoeningen kunnen een intensievere onvruchtbaarheidsbehandeling nodig hebben.

Kosten

Clomid wordt meestal vergoed door uw ziektekostenverzekering, terwijl dat voor andere vruchtbaarheidsmedicijnen niet het geval is. If you do not have insurance coverage for your medication, or are having difficulty paying for it, speak with your doctor about your options.

Benefits

For women who are appropriately treated with Clomid, there are many benefits:

  • It’s a cost-effective treatment for infertility, especially when compared with other treatments like IVF.
  • Clomid is an oral medication, which makes it less invasive than other treatments.
  • It can be prescribed by your OB-GYN or primary care provider, instead of needing to go to a reproductive specialist.
  • There are relatively few side effects and it’s generally well-tolerated by women who take it.

Risks

Side effects

While this medication is generally pretty safe, there are some side effects that you should be aware of. They include:

  • hot flashes
  • headaches
  • bloating
  • nausea
  • mood changes
  • breast tenderness
  • visual changes like blurring and double vision

Meerlingzwangerschappen

Er is een iets hoger risico op een meerlingzwangerschap bij gebruik van Clomid. Dit percentage is ongeveer 7 procent voor tweelingen, en minder dan 0,5 procent voor drielingen of meerlingen. U moet met uw arts spreken over dit risico en of u in staat bent om een tweeling of andere meerling te dragen. Hij of zij kan een agressievere controle voorstellen als u geen tweelingzwangerschap wilt of kunt dragen.

Bijwerkingen

Door het effect van Clomid’s op uw oestrogeenniveaus, kan uw baarmoederslijmvlies dun zijn (een dik slijmvlies kan helpen bij de implantatie). Clomid kan ook de hoeveelheid en de kwaliteit van je baarmoederhalsslijm verminderen.

Bij blootstelling aan oestrogeen is het baarmoederhalsslijm dun en waterig, wat de zaadcellen helpt zich naar de eileiders te verplaatsen. Wanneer u Clomid gebruikt, zijn de oestrogeenniveaus lager, waardoor het baarmoederhalsslijm dikker is dan normaal. Dit kan de zaadcellen belemmeren om in de baarmoeder en de eileiders te komen.

Als u een intra-uteriene inseminatie ondergaat, is dit geen probleem omdat de inseminatiekatheter het baarmoederhalsslijm geheel omzeilt.

Kanker

Tot nu toe zijn er geen afdoende gegevens dat Clomid het risico op kanker bij vrouwen verhoogt. Maar er is wel onderzoekTrusted Source dat wijst op een mogelijke toename van endometriumkanker bij het gebruik van ovulatie-opwekkende middelen.

Geboorteafwijkingen

Tot op heden heeft het onderzoek geen significant risico op miskramen, geboorteafwijkingen of andere zwangerschapscomplicaties aangetoond. U moet met uw arts spreken over eventuele specifieke zorgen.

Als het’niet werkt…

Als u na drie tot zes cycli Clomid (of hoeveel uw arts ook aanbeveelt) niet zwanger wordt, is het misschien tijd om naar een vruchtbaarheidsspecialist te gaan en een agressievere behandeling te volgen.

Het betekent niet dat u nooit zwanger zult worden. Het kan alleen betekenen dat u een andere vorm van behandeling nodig hebt of dat er iets anders aan de hand is. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn met het sperma van uw partner of met uw baarmoeder of eileiders. Uw arts zal waarschijnlijk aanvullende tests voorstellen om deze problemen te identificeren, zodat ze kunnen worden gecorrigeerd vóór toekomstige behandelingscycli.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is het proces waarbij elke maand een onbevruchte eicel vrijkomt uit de eierstok, meestal rond de 14e dag van de menstruatiecyclus van een vrouw. Dit proces is het gevolg van een ingewikkelde reeks hormonale veranderingen die zich in het begin van haar cyclus voordoen.

Dit eitje reist dan door de eileider waar het al dan niet door een zaadcel kan worden bevrucht. Als het eitje niet wordt bevrucht, valt het in de baarmoederholte, waar het met de rest van het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten als de vrouw ongesteld wordt. Als het eitje bevrucht is, kan het zich innestelen in het baarmoederslijmvlies en een zwangerschap veroorzaken.

Zonder regelmatige ovulatie, kan het moeilijk worden om zwanger te worden. Dit komt doordat het moeilijk is om uit te vinden wanneer u geslachtsgemeenschap heeft, zodat eicel en zaadcel elkaar op het juiste moment ontmoeten.