Clomid bij bodybuilding: wat u nodig heeft, gebruiksaanwijzing en bijwerkingen

Clomid in bodybuilding is een van de meest voorkomende farmacologische geneesmiddelen in de eerste-hulp kit van bodybuilders op steroïden. In dit artikel zullen we het hebben over wat clomid is, hoe het onvruchtbaarheidsmedicijn voor vrouwen in bodybuilding terechtkwam, instructies geven voor gebruik tijdens de kuur van steroïden en daarna (op de PCT), en ook vergelijken wat beter tamoxifen of clomid is.

Wat is clomid (clomifeencitraat)?

Clomid (clomifeencitraat) is een krachtig antiestrogenicum, dat in zijn werking sterk lijkt op tamoxifen (tamoxifencitraat).

Clomid werd in de jaren zeventig zeer populair in de geneeskunde als geneesmiddel voor de behandeling van onvruchtbaarheid bij vrouwen en is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste toepassingen. Clomid zonder voorschrift.

In bodybuilding wordt clomid gebruikt door atleten die een kuur met anabole steroïden volgen om de bijwerkingen te elimineren die gepaard gaan met de gedeeltelijke omzetting van steroïden in oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon), en ook om de interne testosteronproductie te stimuleren na een kuur met steroïden (op PCT), die onderdrukt wordt bij het gebruik van steroïden.

De toepassing van clomid

Gebruik in de geneeskunde voor onvruchtbaarheid

Bij het gebruik van clomifeencitraat neemt het gehalte aan gonadotrofinehormonen in het bloed toe.

Gonadotrofinen zijn een aantal hormonen (follikelstimulerend, luteïniserend) die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de functie van de geslachtsklieren. Deze hormonen regelen het testosteron- en oestrogeenniveau in het bloed, waarvan bekend is dat ze de ontwikkeling en de werking van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen bepalen.

Als het niveau van gonadotrofinen in het lichaam van een vrouw stijgt, komt de eicel vrij (ovulatie treedt op) en daardoor neemt de kans op zwangerschap toe.

Het gebruik van clomid bij bodybuilding op de kuur van steroïden

Clomid heeft sterke anti-oestrogene eigenschappen die nuttig kunnen zijn in de geneeskunde en bodybuilding voor atleten die steroïden gebruiken. Feit is dat testosteron en sommige van testosteron afgeleide steroïden gedeeltelijk worden omgezet in oestrogenen.

Een verhoogd oestrogeenniveau leidt tot de ontwikkeling van gynaecomastie (borstgroei bij vrouwen) en overmatige vochtretentie in het lichaam – beide effecten zijn ongewenst bij bodybuilding.

Extra vocht verhoogt de bloeddruk en verbergt spierontlasting. Daarom nemen professionele bodybuilders diuretica om het uit de onderhuidse lagen te verwijderen en tegelijkertijd het lichaam uit te drogen.

Wat clomid doet: wanneer het wordt ingenomen tijdens een steroïdenkuur, blokkeert het de oestrogeenreceptoren in het lichaam, waardoor de werking ervan wordt verhinderd. Daarom kan het nuttig zijn voor de bestrijding van gynaecomastie, aangezien de borsten van vrouwen groeien onder invloed van oestrogeen. Hoe doeltreffend is het voor dit doel?

Volgens informatie van de site steroid.com, waarvan de makers sportfarmacologie verkopen en kennelijk een goed inzicht hebben in de werking ervan:

Voor serieuze steroïdengebruikers (degenen die regelmatig en in hoge doses steroïden gebruiken) is clomid niet effectief genoeg om bescherming te bieden tegen de bijwerkingen van steroïden die gepaard gaan met oestrogeen. Zij zullen aromataseremmers moeten nemen, die de synthese van oestrogeen remmen. Zij zijn het meest effectieve middel tegen gynaecomastie en het vasthouden van water bij gebruik van steroïden.

Wat het vasthouden van vocht in het lichaam betreft: clomid kan dit tot op zekere hoogte tegengaan, maar is hiervoor niet erg effectief, omdat het niet het oestrogeenniveau in het bloed verlaagt, maar alleen de oestrogeenreceptoren “uitschakelt”.

Het moet echter duidelijk zijn dat het vasthouden van water in het lichaam in de meeste gevallen meer een kwestie van voeding dan van farmacologie is. Een teveel aan koolhydraten in de voeding draagt bijvoorbeeld bij tot het vasthouden van vocht in het lichaam, wat nog wordt versterkt door de aanwezigheid van anabole steroïden in het systeem.

Door clomid te nemen tijdens een steroïdenkuur kunt u bijwerkingen vermijden die gepaard gaan met een verhoogd oestrogeenniveau (gynaecomastie), maar het is niet effectief in het bestrijden van vochtretentie in het lichaam.

Toepassing bij bodybuilding na een steroïdenkuur op PCT

Het vaakst wordt clomid in bodybuilding gebruikt door sporters na een steroïdenkuur op PCT – Post Cycle Therapy – therapie na een steroïdenkuur). Waarvoor?

Om het herstel van de natuurlijke testosteronproductie te versnellen, die tijdens het gebruik van anabolen bijna volledig wordt onderdrukt. De mate van onderdrukking hangt sterk af van het soort steroïden en de dosis. Daarom bevatten bijna alle kuren van steroïden exogeen testosteron, maar ze zijn niet beperkt tot één. Dit wordt gedaan om bescherming te bieden tegen de effecten van een laag testosterongehalte.

Na het stoppen met steroïden begint de natuurlijke synthese van testosteron zich geleidelijk te herstellen, maar volledig herstel duurt vrij lang: van een paar maanden tot een jaar. PCT werd speciaal ontwikkeld om het proces van herstel van de natuurlijke testosteronproductie te versnellen met behulp van farmacologie. De meest populaire PCT-kuren omvatten gewoonlijk clomid en tamoxifen, alsmede het peptidehormoon – choriongonadotrofine. Tamoxifen is een b-analoog van clomid vanwege zijn antiestrogene eigenschappen.

Wat doet clomid: het stimuleert de afgifte van gonadotropinen, die op hun beurt de natuurlijke productie van testosteron stimuleren. Wat zal er gebeuren als u na de kuur geen PCT doet en geen clomid neemt? Op zijn minst zul je lange tijd te maken hebben met de symptomen van een laag testosterongehalte. Aanbevelen: Hoe testosteron op natuurlijke manieren een boost te geven: 7 natuurlijke testosteron boosters. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat met een laag testosterongehalte, het niveau van het katabole hormoon cortisol toeneemt, waardoor het gemakkelijker wordt om vetmassa te krijgen en actief begint met het vernietigen van spieren.

PCT wordt aanbevolen als het gebruik van steroïden langer dan 8 weken wordt gestaakt. Als de pauze tussen de kuren (bridge) korter is dan 8 weken of er worden kleine doses exogeen testosteron toegediend tijdens de kuur, zoals gebruikelijk is bij hardcore sporters, maar de PCT kan niet worden gedaan.

Clomifeencitraat wordt na een steroïdenkuur op PCT ingenomen om het herstel van de natuurlijke testosteronspiegel te bespoedigen.

Hoe effectief is clomid voor het herstel van testosteron? Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat clomifeencitraat inderdaad effectief is bij het verhogen van het testosterongehalte. Inname van clomifeen gedurende 2 weken bij mannen van 18-55 jaar leidde bij de meesten van hen tot een stijging van het testosterongehalte met ongeveer 2 keer, maar bij sommige deelnemers was er na 2 weken en een maand een scherpe paradoxale daling van het testosterongehalte. Een studie bij 125 mannen met een laag testosterongehalte (minder dan 400 ng/DL) en een verminderd seksueel verlangen, die gedurende 3 maanden clomid innamen, toonde aan dat het testosterongehalte ongeveer dubbel zo hoog werd (van 309 ng/DL tot 642 ng/DL). Er waren geen veranderingen in het cholesterolgehalte van het bloed, en geen van de deelnemers had last van bijwerkingen.

En hier hebben wetenschappers het langetermijneffect van het nemen van clomid bij mannen met een laag testosterongehalte bestudeerd. In het begin was de gemiddelde testosteronspiegel 228 ng / DL. Na een jaar van gebruik – 612 ng / DL, na twee jaar 562 ng / DL, na drie jaar 582 ng / DL. Aanzienlijk toegenomen botdichtheid. Er werden geen bijwerkingen waargenomen. Clomid verbetert aanzienlijk de seksuele functie bij mannen met hypogonadisme en erectiestoornissen.

Wetenschappelijke studies bevestigen de doeltreffendheid van clomid in het verhogen van het testosterongehalte met gemiddeld 2 maal, zowel bij kortdurende toediening (gedurende 2 weken) als bij langdurige toediening (gedurende meerdere jaren).

Bijwerkingen van clomid bij bodybuilding

Clomid wordt beschouwd als een van de best verdraagbare antistrogenen in de sportfarmacologie en leidt noch bij mannen noch bij vrouwen tot ernstige bijwerkingen. Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Sommige bijwerkingen zijn echter wel mogelijk.

Vrouwen die clomifeencitraat innemen voor onvruchtbaarheidsbehandeling, merken ten minste een van de volgende bijwerkingen op: prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, depressie, vasthouden van water in het lichaam. En hier zijn andere mogelijke bijwerkingen:

  • hoofdpijn;
  • misselijkheid;
  • twijlen (een sterke stijging van de temperatuur);
  • bloedingen in de baarmoeder;
  • ongemak op de borst;
  • oogklachten;
  • acne (puistjes).

Nuttige informatie.

Bij gebruik van clomid kan het gezichtsvermogen worden aangetast in de vorm van wazigheid en onscherpte. Dit staat op dezelfde website van de sportfarmacologie winkel steroids.com 1. Ook wordt aanbevolen dat in dit geval “stoppen met het gebruik en dan zal het gezichtsvermogen herstellen… in de meeste gevallen. Er zijn verschillende gevallen waarin dit niet gebeurde, waarschijnlijk omdat clomid gedurende een zeer lange tijd in zeer hoge doses werd genomen.”